Anar a: Contingut principal »


Meteo
 • Dia
  20/10/2017
  07:15
 • Cota
  1800
 • Temperatura
  6.3ºC 6.2ºC 6.4ºC
  Actual Mínima Màxima
 • Humitat
  91%
 • Baròmetre
  1020.1mb

Notícies

Baqueira Beret  invertirà 6,5 milions d’euros en un nou telecadira 

Baqueira Beret  invertirà 6,5 milions d’euros en un nou telecadira 

Aquest nou remuntador, amb un cost previst de 6,5 milions d’euros i que entrarà  en funcionament a l’inici de la temporada 2010/2011, serà un telecadira desembragable de 6 places que unirà la zona d’Orri de l’Estació amb el Cap de Baqueira salvant un desnivell de 630 metres, cosa que el convertirà en el remuntador de més gran desnivell de l’estació, donant accés directe a algunes de les seves pistes més emblemàtiques (Cara Nord, Luis Arias, Escornacrabes...). Serà també el remuntador amb el més gran “Moment de Potència”(*) dels instal·lats fins a la data.  Jorge Jordana de Pozas, de qui pren el nom aquesta nova instal·lació, va ser el principal promotor i impulsor de l’Estació d’Esquí de Baqueira Beret, de la qual en fou president des de la seva fundació el 1962 fins l’any 1999 en què va morir. Jorge Jordana va mantenir al llarg de la seva vida una estreta vinculació amb la Vall d’Aran i el Conselh Generau d’Aran li va concedir el títol d’”Aranès Adoptiu i Il·lustre d’Aran” en reconeixement per la seva aportació personal a l’economia de l’Aran i al benestar dels aranesos.
 
Dades tècniques de la instal·lació prevista:
-Tipus d’instal·lació: Telecadira desembragable

-Longitud de transport:  2.314 metres

-Desnivell:  630 metres

-Potència del motor: 618 Quilovats

-Velocitat de marxa: 5 metres/segon

-Capacitat de transport: 2.800 persones/hora (2.400 1ª fase)

-Tipus de vehicles:  Cadires de 6 places

-Nombre de vehicles: 107 unitats 

(*) MOMENT DE POTÈNCIA: El Moment de Potència d’un remuntador mecànic es calcula en funció de la seva capacitat de transport ponderada pel seu desnivell i mesura la capacitat de fer guanyar altitud als esquiadors. És una mesura que aproxima el volum o capacitat real d’un remuntador i, indirectament, el de les pistes servides per aquest remuntador suposats uns ràtios de densitat d’esquiadors a pistes adequadament dimensionats. La suma dels Moments de Potència de cada un dels remuntadors, és una mesura molt més real i objectiva de la “grandària” d’una Estació que la derivada d’altres indicadors com són la capacitat de transport, el nombre de remuntadors, la superfície esquiable, els quilòmetres o nombre de pistes o altres. El càlcul del Moment de Potència, en les seves diferents variants,  és l’habitualment utilitzat com a mesura objectiva de la dimensió de les Estacions d’Esquí per les Autoritats Nacionals de Transport per Cable o per les Associacions Professionals d’Estacions d’Esquí (per ex.  FIANET a Europa, NSAA a Amèrica del Nord, etc.)  . La fórmula més simple per al càlcul del Moment de Potència és la utilitzada a França per la STRMTG (l’autoritat de transports per cable), i és la següent:  
Moment de Potència=     Capacitat de transport (p/h) x Desnivell (m)           
                                                               1.000           
El resultat d’aquesta fórmula  proporciona una mesura aproximada del nombre d’esquiadors que poden utilitzar al mateix temps una instal·lació (també esmentada com a capacitat d’entreteniment simultani).  En el cas del nou telecadira “Jorge Jordana”, el Moment de Potència de la instal·lació serà de 1.764,5 o, dit d’una altra manera, aquesta instal·lació proporcionarà una capacitat teòrica d’entreteniment simultani per a 1.764,5 esquiadors. Amb aquesta nova instal·lació, el Moment de Potència total de Baqueira Beret se situarà en 17.824 (capacitat teòrica per a 17.824 esquiadors), reforçant a l’estació aranesa com a la primera d’Espanya. 


Anar a: Contingut principal » | Principi de pàgina »