VAL D'ARAN

VISITA LA VAL D’ARAN,
L'ESSÈNCIA DELS PIRINEUS
PURA NATURA D'ALTA MUNTANYA

La Vall d’Aran, amb una superfície total de 633,46 km2, es troba al cor dels Pirineus, al nord de Catalunya. La seva situació privilegiada la converteix en l'única vall atlàntica de la serralada espanyola. La situació i la singularitat del seu relleu afavoreixen l'existència d'una gran varietat paisatgística que permet gaudir de la natura en totes les seves facetes.

Té diferents entrades al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, cims de més de 3.000 metres, espectaculars llacs i salts d'aigua, el naixement dels rius Garona i Noguera Pallaresa, boscos i camins senyalitzats per a tots els nivells per recórrer-los a peu o amb bicicleta. Des d'una passejada tranquil·la i reparadora fins a una ruta desafiadora, la Vall d’Aran ha adaptat la seva oferta turística per satisfer totes les expectatives. Una àmplia gamma d'activitats us permetrà viure moments inoblidables en qualsevol època de l'any. Els esportistes, tant aficionats com professionals, trobaran aquí instal·lacions excepcionals per a la pràctica del seu esport favorit.

 

ACTIVITATS AVENTURA
 • Senderisme
 • BTT i cicloturisme
 • Activitats aquàtiques (ràfting, hidrotrineu, surfing caiac, piragüisme)
 • Escalada i via ferrada
 • Barranquisme
 • Hípica
 • NaturAran - Parc de tirolines
 • Paintball
 • Tir a l'arc

 

MÉS INFO

valdaran
RUTA ROMÀNICA

La Vall d’Aran ha sabut conservar el seu patrimoni arquitectònic d'esglésies romàniques i gòtiques com les de Salardú, Arties, Vielha o Bossost com a bona mostra cultural i industrial, tot preservant-ne així la singularitat. Pintures i escultures artístiques de pedra i fusta, amb algunes belles obres que es distingeixen pel seu excepcional estat de conservació, com ara el Crist de Salardú o el Crist de Mijaran a Vielha, o les piles baptismals d'Arties, Vilac o Vilamòs. Un conjunt d'art romànic i gòtic únic al món.

 

POBLES VAL D’ARAN

Els pobles de la Vall d’Aran comparteixen un mateix estil arquitectònic. Construïts per resistir l'hivern i la neu, els seus edificis són de pedra, pissarra i fusta, i s'integren perfectament en el paisatge de la vall. Les cases més antigues daten dels segles XIV i XV, i són autèntiques joies de l'arquitectura aranesa, com la casa Çò de Portola (actual Parador d'Arties) o la casa Çò de Peirjoan, a Escunhau, que data de l'any 1595 i ha estat declarada Bé d'Interès Cultural, la casa Çò de Rodes a Vielha o la casa Çò de Brastet a Unha.

Avui dia, les boniques llegendes araneses persisteixen i es manifesten en les tradicions i danses araneses més populars. El cicle anual de les estacions és l'origen d'un gran nombre d'aquestes festes tradicionals: el final de l'hivern ha estat sempre un esdeveniment molt esperat i celebrat a tot el Pirineu i està profundament arrelat a la cultura gascona en general. A la primavera i a l'estiu, cada poble celebra la seva festa. Alguns pelegrinatges persisteixen, com el de Montgarri del 2 de juliol. Les festes de l'Haro, a Les, i del Taro, a Arties, celebrades la nit de sant Joan, el 23 de juny, estan considerades unes de les més populars de tot el territori i estan declarades Bé Immaterial de la Humanitat per la UNESCO. També destaquen les fires ramaderes que tenen lloc a la tardor a les poblacions de Vielha, Les, Bossost i Salardú.

valdaran3
valdaran2
ALTRES ACTIVITATS
 • Parc de fauna - Aran Park
 • Palai de Gèu a Vielha (complex esportiu)
 • Termalisme i wellness: Banhs de Tredòs: www.banhsdetredos.com
  Piscines termals d'Arties
  Termes Baronia de Les
  Servei de spa ofert per diversos hotels de la comarca
 • Piscines municipals. Bossost, Les, Vielha i Salardú
MUSEUS

Mina Victòria - Arres
Ecomusèu Çò de Joanchiquet - Vilamòs
Petit Museu dera Escòla - Arròs
Musèu dera Val d’Aran - Vielha
Fabrica dera Lan - Vielha
Mòla - Salardú
PyrenMuseu - Salardú
Musèu der Nhèu - Unha
Musèu deth Corrau – Bagergue

GASTRONOMIA

Els més de 170 restaurants del territori animen a degustar tant plats tradicionals, elaborats amb productes autòctons, com la cuina de tendència, i tot això macerat amb el saber fer i la càlida hospitalitat dels aranesos. Alguns dels plats que cal destacar de la gastronomia aranesa són: l'“òlha aranesa”, estofats de carn de caça, patés, truites, creps... D'altra banda, la cuina més innovadora introdueix ingredients tan suculents com l'ànec, preparat de mil maneres, el caviar o l'esturió produïts a la factoria de Les, que s'utilitza sovint per a plats sofisticats i luxosos.
D'altra banda, la majoria dels bars de la vall ofereixen una gran varietat de tapes i broquetes que podreu degustar en un veritable ambient de muntanya, càlid i confortable.

 
PRODUCTES ARANESOS I LA MARCA “PRODUCTES DERA VAL D’ARAN”:

Entre d'altres, hi trobem l'“olha aranesa”, el caviar, la sidra, la cervesa artesanal, el licor de cassís, els embotits com el xoriço, la langoissa, la llonganissa curada, els patés, l'andito i el bolh (productes típics aranesos). Els formatges i iogurts, la mel, els tronquets i coquilhons (dolços) són les especialitats de la regió, i es poden comprar a la majoria de botigues de la vall.

A més, hi ha la possibilitat de visitar algunes fàbriques artesanals locals que donen la benvinguda als visitants:

Piscifactoria Caviar Nacarii (Les) - http://caviarnacarii.com
Fàbrica Cervesa Refu (Bossòst) - www.refubirreria.com.
Formatgeria Tarrau (Bagergue) - www.quesosdelvalledearan.com

valdaran4

 

El comerç aranès és, avui dia, un dels principals pilars turístics del territori, tant per la qualitat com per la quantitat de comerços que es poden trobar a la majoria de les poblacions del territori. Destaquen el gran nombre de botigues especialitzades en material esportiu, ja sigui d'activitats relacionades amb la neu en totes les seves modalitats com d'estiu.

ALLOTJAMENT

Hotels, paradors nacionals, aparthotels, cases rurals, pensions, albergs, càmpings, refugis d'alta muntanya, apartaments i xalets constitueixen una variada oferta d'allotjament dissenyada per satisfer les necessitats de tota mena de visitants.

Més de 36.000 places disponibles repartides entre hoteleres i llits en residències secundàries, distribuïdes entre els diferents pobles de la Vall d’Aran.

valdaran5